dilluns, 9 de maig de 2011

Itinerari 5. Música. Projecte Montserrat


Hola Jordi!

Què tal? Com estàs? Com va tot?

Aquest itinerari ha sigut complicat per a nosaltres, però tot i així ho hem agafat amb moltes ganes.

La majoria no coneixiem res sobre el Llibre Vermell de Montserrat, ara sabem que s’anomena així perquè fa relació al color de les seves tapes, enquadernades al segle XIX. Aquest manuscrit va ser escrit a finals del segle XIV amb l’objectiu d’entretenir amb cants i danses els pelegrins que arribaven a Montserrat.

Respecte les imatges, la A correspon amb una explicació de miracles de la Mare de Déu, la B a un cançoner musical per les seves partitures, la C amb un tractat sobre l’univers ja que apareix una imatge de Déu amb l’univers i per últim la D amb uns capítols de la cofradia.
Pel que fa al instrument que toques, recordem que ens vas dir (tan el dia que vas venir, com el dia de la trobada a Montserrat) que l’ instrument que toques él el piano. Per tant, dins una orquestra tu estaries situat cap al davant, amb la resta d’instruments de corda.
Estem aprenent moltíssimes coses sobre música!

També sabem que el cor de veus blanques el formen infants (com el vostre de Montserrat) ja que encara no us ha evolucionat del tot. Un cor és una agrupació musical que canten plegats, en un duet només i participen dues persones i en un trio, tres.

A la Basílica us vam escoltar cantar el Virolai, que va ser escrit per Jacint Verdaguer per a la Verge de Montserrat. Aquesta paraula vol dir girar o regresar i se li va posar perquè hi havia un text en el Llibre Vermell que començava amb “Rosa d’Abril…”.. Ens va agradar molt perquè les cançons eren molt boniques.

La persona que està tan lligada al nou orgue de la Basílica de Montserrat és el pare Casià Maria Just que va participar molt en la decisió de construcció del nou orgue. Era un organista molt important, però n’hi havia més a Montserrat. En morir, com a reconeixement, se li va enterrar amb un tub de l’orgue que s’estava construïnt.

Bé Jordi! Una forta abraçada!

Nosaltres marxarem de colònies molt aviat, la última setmana de maig.