dijous, 13 de gener del 2011

Itinerari 2. Projecte Montserrat (cicle superior)


Hola Jordi,

En primer lloc desitgem que hagis passat un bon Nadal , que siguis molt feliç durant el nou any 2011 i que els Reis Mags t’hagin portat molts regals.

A l’activitat 1 varem buscar informació a la biblioteca de la plana web i vam seleccionar aquesta part:

Fa molts i molts milions d’anys, la superfície de la terra era molt diferent. Però ha anat canviant a poc a poc, com si es fes vella, a causa de les forces anomenades “orogèniques” , és a dir, que formen muntanyes. Unes són ràpides com els terratrèmols; d’altres actuen molt lentament. Ara fa moltíssim temps, doncs, allí on avui hi ha el mar Mediterrani hi havia una terra molt muntanyosa, i el centre de l’actual Catalunya era un gran mar interior. De les muntanyes baixaven una colla de grans rius que desembocaven en aquest mar. I justament són ells els que han fet possible que Montserrat existeixi, ja que arrossegaven sorra, pedres i fang, i els anaven acumulant a la vora del mar, després d’haver-los gastat i triturat. I mentrestant la terra es bellugava i la seva superfície anava canviant. A Catalunya es produí un moviment semblant al d’unes balances, on quan un plat puja, l’altre baixa. Així, les muntanyes de la costa es van anar enfonsant fins a convertir-se en el tros de mar que volta les Illes Balears, les quals són els cims d’aquella antiga serralada.

La segona activitat ens va agradar moltíssim i vam descobrir nous tipus de vegetació. Les respostes correctes són les següents:

A:BOIX
B:ALZINA
C:HEURA
D:MARFULL
E:CORONA DE REINA

També hem elaborat la cadena alimentària que proposa l’activitat 3 i ens ha quedat així:

Senglar -Guineu o Guilla – Àliga cuabarrada - Escurçó Ibèric – Conill – Merla

A l’activitat 4 hem realitzat una excursió virtual des de Portbou fins a Montserrat, tal i com ens marca l’activitat 4. Aquest és l’itinerari dels GR:

Sortida: GR 92 Portbou -GR 92 Cap de Creus – GR 1 Cinclaus – GR 1 Besalú – GR1 Oix – GR1 St. J. Abadesses – GR 151-1 Rajols – GR 151-1 Vic - GR 4 Montserrat

La segona part de l’activitat ens ha costat una mica, però gracies a uns quants alumnes que han treballat molt ho hem aconseguit per al nostre dossier.

Aquest és l’ordre dels punts escollits:

1.Sant Benet de Bages
2.El Pont de Vilomara
3.Can Roviralta
4. Vallhonesta
5.Sant Vicenç de Castellet
6. Castellbell
7.Santa Cecília de Montserrat
8.Can Martorell
9.Can noguera
10.Monestir de Montserrat

Esperem la teva resposta Jordi,

Fins aviat.

P.D.: Tenim penjat a la classe un article del diari on explica que que vau estar a Rússia i que aviat anireu a Roma. Ens agradaria que ens expliquessis el teu viatge.

Aquí t’enviem l’article del diari.